Koje su mogućnosti primene veštačke inteligencije u nastavi

Veštačka inteligencija (VI) postaje sve prisutnija u svetu obrazovanja. Učenici, nastavnici i obrazovni sistemi počinju da iskorišćavaju njene mogućnosti kako bi olakšali i poboljšali proces učenja.  Kako se može koristiti veštačka inteligencija u obrazovanju Veštačka inteligencija se može koristiti u obrazovanju na mnogo načina, uključujući:
  • automatsko generisanje programa za učenje;
  • pomaganje učenicima da razumeju kompleksne teme;
  • vizuelizaciju podataka i koncepata;
  • automatsko prepoznavanje i klasifikaciju teksta;
  • pomaganje učenicima da steknu veštine novih tehnologija;
  • analizu učenika i predviđanje uspeha;
  • personalizaciju sadržaja i lekcija;
  • automatsko testiranje znanja;
  • analizu govora i jezika radi boljeg razumevanja učenika;
  • simultano prevođenje govora i teksta;
  • autonomno učenje za individualizovano obrazovanje;
  • automatsku korekciju gramatičkih grešaka;
  • generisanje upitnika i testova i dr.
Kako veštačka inteligencija pomaže učenicima i nastavnicima
Veštačka inteligencija pomaže učenicima da izvuku maksimum iz svog obrazovanja. Sistemi zasnovani na veštačkoj inteligenciji mogu da pruže individualizovanu podršku učenicima sa različitim nivoom znanja. Tehnologija obezbeđuje personalizovanu pomoć, omogućavajući učenicima da rade na svojim slabostima i jačanju svojih veština. Veštačka inteligencija pomaže nastavnicima da efikasnije obrazuju decu. Nastavnici mogu da iskoriste tehnologiju za praćenje napretka učenika i identifikovanje problematičnih područja. Pored toga, VI im omogućava i da lakše planiraju i izvode časove.
Kako veštačka inteligencija može pomoći celom svetu ukoliko se primenjuje u obrazovanju 
Dostupnost materijala za učenje oduvek je predstavljala problem, ali VI sada omogućava pristup obrazovnom sadržaju ljudima širom sveta, te samim tim obrazovanje čini dostupnijim. Veštačka inteligencija će učiniti obrazovanje efikasnijim, dostupnijim i prilagodljivijim. Obrazovni sistemi po celom svetu počinju da se prilagođavaju tehnologiji veštačke inteligencije, omogućavajući učenicima i nastavnicima da iskoriste svoj pun potencijal. Veštačka inteligencija se može primeniti u obrazovanju na različite načine. Može se koristiti za poboljšanje obrazovnih programa i nastavnih planova i kao pomoć u poboljšanju kvaliteta predavanja. Osim toga, može pomoći i u poboljšanju alata za učenje, kao što su igre, simulacije i interaktivne aplikacije, i biti od koristi u obrazovanju na daljinu, obezbeđujući personalizovanu podršku učenicima i tako doprineti da budu više zainteresovani za učenje i da bolje razumeju gradivo. Veštačka inteligencija može poboljšati kvalitet obrazovanja, što će dovesti do boljih rezultata u obrazovanju, i može ga učiniti dostupnim svima, što će, u konačnom ishodu, dovesti i do boljeg društva.
Kako možete pomoći kao učitelj, nastavnik, pedagog ili psiholog
Nastavnici i druge kolege zaposlene u školi mogu učestvovati u razvoju veštačke inteligencije na više načina. Prvo, mogu da koriste različite alate i platforme za veštačku inteligenciju kako bi poboljšali svoje nastavne metode i povećali produktivnost učenika. Takođe, mogu da se udruže sa istraživačima, akademskim institucijama i industrijskim partnerima kako bi stvorili inovativna rešenja za različite obrazovne situacije. Nastavnici će moći da pomognu i u razvoju alata i postupaka za adaptaciju algoritama veštačke inteligencije koji mogu da prilagode obrazovanje učenicima kako bi se postigli najbolji rezultati. Na kraju, nastavnici mogu da se uključe u obuku i obrazovanje učenika u vezi sa veštačkom inteligencijom kako bi im pomogli da steknu potrebne veštine koje će im pomoći da ostvare svoje ciljeve u obrazovanju.

Da li će veštačka inteligencija doneti revolucionarne promene u obrazovanje

Veštačka inteligencija je već počela da utiče na obrazovanje, ali se još uvek ne može reći da je revolucionisala obrazovanje. Ona može da pomogne u poboljšanju obrazovnih usluga, povećanju dostupnosti obrazovanja i unapređenju procesa učenja, ali je još uvek u ranoj fazi razvoja. U budućnosti se može očekivati da će VI zaista uticati na obrazovanje na način i u meri da možemo da kažemo da će ga revolucionisati. U današnjem digitalnom dobu, veštačka inteligencija je postala sve prisutnija u mnogim oblastima, pa tako ni obrazovanje nije izuzetak. S obzirom na to da je VI postala tehnologija od ključnog značaja za moderan život, ona može značajno uticati i na obrazovanje. Naime, VI na različite načine može da unese fundamentalne promene u obrazovanje, uključujući personalizaciju nastave, korišćenje naprednih alata za obradu podataka i učenje i poboljšanje efikasnosti obrazovanja. Kada je reč o personalizaciji nastave, veštačka inteligencija se može koristiti za analizu učenika, što bi pedagozima omogućilo da prilagode nastavu individualnim potrebama svakog učenika. Ovo će pomoći da se stvori individualna učionica. Veštačka inteligencija se može koristiti i za izradu testova za procenu znanja, što bi pedagozima olakšalo praćenje napretka svakog učenika. Još jedna od mogućnosti koje pruža VI jeste obrada velike količine podataka, što će pedagozima omogućiti da otkriju nove obrazovne trendove i da bolje razumeju učenike i njihove potrebe. Ova tehnologija može se koristiti i za automatizovanu obradu podataka, što će pomoći da se pronađu novi načini za poboljšanje obrazovnog procesa. Na kraju, veštačka inteligencija može da pomogne u poboljšanju efikasnosti obrazovanja. Na primer, može se koristiti za automatizovanu obradu i analizu podataka, što će učenicima omogućiti da dobiju relevantne informacije o temama kojima se bave. Takođe, veštačka inteligencija se može koristiti za stvaranje interaktivnih učionica, što će omogućiti učenicima da dobiju relevantnu i personalizovanu nastavu. Uzimajući u obzir sve navedeno, postaje jasno da veštačka inteligencija može da unese fundamentalne promene u obrazovanje. Koristeći veštačku inteligenciju, pedagozi će moći da prilagode nastavu individualnim potrebama učenika, prate njihov napredak, stvore interaktivne učionice i poboljšaju efikasnost obrazovanja. Na ovaj način veštačka inteligencija će značajno doprineti obrazovanju u budućnosti.
Kako se koristi i planira da se koristiti veštačka inteligencija u LINK edu Alliance

Veštačka inteligencija je novi oblik tehnologije koji postaje sve zastupljeniji u svetu obrazovanja. LINK edu Alliance koristi veštačku inteligenciju u svom poslovanju i edukaciji, a razvija i nove modele primene veštačke inteligencije za nove segmente:

  1. Automatizacija učenja: Veštačka inteligencija je ključna za poboljšanje procesa učenja u savremenim školama. Učenici koristiti VI alate kako bi brže i lakše usvojili gradivo, a naše škole automatizuju neke od procesa učenja.
  1. Analiza podataka: Veštačka inteligencija se primenjuje za analizu različitih podataka u školama, poput rezultata testova, ocena, prisustva i slično. Ovi podaci se koriste za poboljšanje kvaliteta nastave, prilagođavanje programa i obezbeđivanje individualizovanog pristupa učenju.
  1. Autentifikacija (u razvoju): Veštačka inteligencija se koristi za brzu i efikasnu autentifikaciju učenika i nastavnika, omogućavajući školama da se zaštite od nedozvoljenog pristupa informacionim sistemima.
  1. Razvoj nastavne tehnologije: Veštačka inteligencija se u našim školama koristi za razvoj opreme koja može da automatizuje neke od procesa ili da pruži podršku učenicima i nastavnicima u nastavnom procesu.
  1. Virtuelni asistenti (u razvoju): Veštačka inteligencija se može koristiti za razvoj virtuelnih asistenata, koji mogu da razreše neke od čestih dilema učenika, kao što su učestalo postavljana pitanja ili traženje informacija u vezi sa nastavnim programom.
  1. Edukativni roboti: U našim školama već uveliko koristimo edukativne robote, kao što su Pepper, Lego Mindstorms Robot Inventor, Sphero SPRK+, Sphero Mini, mBot, Ultimate 2.0, JIMU, MiRo-E, Microbit, Raspberry Pi i drugi.

Veštačka inteligencija nedvosmisleno daje značajan doprinos savremenom obrazovanju. Nažalost, usled nedostatka materijalnih sredstava i ekspertize, još uvek nedovoljan broj škola koristi ovu tehnologiju da bi poboljšale obrazovne procese i olakšale učenje. Veštačka inteligencija je od velikog značaja za razvoj obrazovanja i revolucionisaće ga.

Da li će se u budućnosti VI koristiti kao zamena za nastavnike

Često razmatram filozofski različita scenarija i slušam i čitam o tome šta drugi misle na ovu temu. Pitam. Školu u kojoj su nastavnici rame uz rame sa robotima imamo i nadograđujemo. Pitam se kakvu ćemo budućnost izgraditi i koji je scenario najbolji po decu koju obrazujemo i društvo koje stvaramo.

Zašto VI ne bi trebalo da zameni nastavnike

Veštačka inteligencija ima potencijal da pomogne u obrazovanju, ali je važno da se ne koristi kao zamena za nastavnike. Nastavnici imaju važnu ulogu u obrazovnom procesu jer su oni ti koji pružaju direktnu podršku učenicima i pomažu im da razviju veštinu kritičkog mišljenja, ali i druge važne veštine. Osim toga, pružaju im i značajnu emocionalnu podršku i motivišu ih da se trude i ostvaruju svoje ciljeve. Veštačka inteligencija ne može da pruži ovakve vidove podrške.

Takođe je važno da se ne zaboravi da je obrazovanje proces učenja koji se odvija u interakciji između nastavnika i učenika. Veštačka inteligencija može da pomogne u tom procesu, ali ne može da ga zameni. Nastavnici su neophodni za uspešno obrazovanje i zato veštačka inteligencija ne bi trebalo da se koristi kao zamena za njih.

Kada će VI zameniti nastavnike

Nije realno očekivati da će veštačka inteligencija u bliskoj budućnosti preuzeti ulogu nastavnika. Kao što sam spomenuo ranije, nastavnici imaju važnu ulogu u obrazovanju i zato se ne očekuje da će oni biti zamenjeni veštačkom inteligencijom u bliskoj budućnosti.

Veštačka inteligencija ima potencijal da pomogne u obrazovanju, ali se očekuje da će se koristiti kao dodatak postojećim metodama obrazovanja, a ne kao zamena za nastavnike. To bi omogućilo da se iskoristi potencijal VI-ja u poboljšanju obrazovanja, a da se pritom sačuva važna uloga nastavnika u procesu učenja.

S obzirom na to da se tehnologija stalno razvija, nikada ne možemo sa sigurnošću reći kada će se pojaviti neke nove tehnologije ili kako će one uticati na način na koji se obrazuje. Međutim, u ovom trenutku se ne očekuje da će se veštačka inteligencija pojaviti kao zamena za nastavnike.

Zbog čega je sve ljudski učitelj nezamenljiv u učionici

Učitelji – ljudi – i dalje su nezamenljivi u učionici. Razmotrimo neke od teza. Nijedna aplikacija ne može da zameni dobrog nastavnika, jer su nastavnici odgovorni kako za učenje, tako i za razvoj svojih učenika. Uprkos svojoj superiornoj tačnosti i kompleksnosti, automatizovani sistemi ocenjivanja ne mogu zameniti istančanu moć zapažanja ljudskih instruktora. Obučeni nastavnik zna da prepozna ne samo mentalne izazove sa kojima se učenici suočavaju već i njihove emocionalne borbe.

Roboti možda neće moći da prepoznaju da određeno dete ima problema sa fokusiranjem jer ne može da se osloni na drugove iz razreda da mu pruže emotivnu podršku ili da, na primer, glad utiče na njegovu pažnju. Robotima možda nedostaje sposobnost procesuiranja emocija, koja je neophodna da bi se rezultati ocenjivanja stavili u kontekst socioemocionalnog stanja učenika, što bi moglo biti korisno za pružanje podrške učenicima i njihovo ohrabrivanje.

Drugo, bez obzira na to koliko ovi sistemi postanu napredni, oni nikada neće moći da uče i razmišljaju kao ljudi. Dok modeli zasnovani na veštačkoj inteligenciji mogu da obrađuju velike količine podataka, modeli razmišljanja učenika nisu u potpunosti predvidivi, odnosno nisu konačni.

Nastavnici mogu lakše da sagledaju misaoni proces učenika i razumeju situaciju u kojoj se učenik nalazi. U poređenju sa robotima, nastavnik ima dodatnu sposobnost – može da razume drugačije perspektive učenika i da se stavi na njihovo mesto, odnosno ima sposobnost za emotivnu i kognitivnu empatiju.

Nastavnici su poznati po svojim poverljivim odnosima sa učenicima i po mentorstvu. Njihova sposobnost izražavanja kroz govor tela i gestikulaciju dodatno pojačava potencijal pružanja podrške i inspirisanja učenika. Govor tela koji izražava entuzijazam je efikasan kada je reč o motivaciji učenika.

Postoji mnogo razloga zašto ne bi trebalo očekivati da će roboti uskoro zameniti učitelje, a jedan od njih je teza da korišćenje robota u učionici nije ekonomski skalabilno i ne rezultira značajnim finansijskim dobicima.

Pozicija nastavnika zahteva visok nivo političke i kulturne svesti. Obrazovanje pruža sve one vrednosti koje su od vitalnog značaja za opstanak zajednica i kultura. Možda roboti neće biti u stanju da artikulišu te ciljeve intenzitetom koji je neophodan da bi se održavao razvoj dobrih ljudi, budućih članova društva. Ova tema može otvoriti brojne debate u društvu, zato sam je i pokrenuo. Razmotriću u narednom tekstu i opciju škole samo sa robotima.

EnglishSerbian